P
Kako ulje štiti moj motor?
O Na mnogo načina:

Čišćenje motora: Shell Helix ulja dizajnirana su da otklanjaju prljavštinu, krhotine i naslage s komponenti motora i da spriječe začepljenje protoka ulja te čine motor zaštićenim do sljedeće izmjene ulja.

Smanjenjem trenja i minimalnim trošenjem – Shell Helix ulja stvaraju zaštitni film preko komponenti motora te sadrže posebne aditive koji djeluju između pokretnih površina kako bi spriječili kontakt i smanjili otpor. To pomaže Vašem motoru da radi tiho i učinkovito kako su dizajneri zamislili.

Odvođenje topline – Shell Helix ulja odvode toplinu iz vrućih područja, kao što su klipni prstenovi gdje temperatura može doseći i do 320°C, te je preraspodijele po motoru.

Sprječavanjem korozije i hrđe – Shell Helix ulja pomažu u zaštiti Vaših dijelova motora, koji rade pod uvjetima visokog opterećenja, od korozije izvan normalnog intervala zamjene ulja. Referentne studije pokazuju da Shell Helix ulja pružaju najbolju zaštitu u klasi i pomažu produžiti vijek trajanja Vašeg motora i izbjegavanje skupih popravaka.

P
Od čega se proizvodi motorno ulje?
OMotorna ulja se sastoje od tri važne komponente – baznih ulja, modifikatora viskoznosti i aditiva za performanse. Oni su pažljivo odabrani i vješto pomiješani kako bi ulje omogućilo maksimalnu zaštitu motora.
P
Je li važno mijenjati ulje i koliko često to trebam raditi?
OUlje i filter trebate promijeniti na ili prije kraja intervala zamjene ulja koje je naveo proizvođač Vašeg vozila. One se temelje na prijeđenoj udaljenosti ili vremenu. Redovita izmjena ulja pomaže u održavanju motornog ulja u dobrom stanju i pruža najbolju zaštitu za sve komponente motora.
P
Gdje da odložim korišteno ulje?
OKorišteno ulje može zagaditi okoliš i nikada se ne smije izlijevati u odvod. Na mnogim tržištima to je također nezakonito. Umjesto toga, odnesite svoj otpad u ovlašteni sakupljač otpadnih ulja. Alternativno, pitajte svog lokalnog službenika za recikliranje za upute.
P
Zašto postoji niz motornih ulja i kako da znam koje odabrati?
OPriručnici za vlasnike automobila dat će vam minimalnu specifikaciju ulja. Međutim, možda ćete poželjeti zamijeniti motorno ulje s boljom specifikacijom. Odabir ispravnog motornog ulja za vozilo ovisi o:

  • tip automobila – automobilu visokih performansi potrebno je ulje višeg učinka.
  • starost automobila: puno se očekuje od motora nove tehnologije: visoke performanse u kombinaciji s učinkovitošću goriva. Napredna ulja razvijena su kako bi pomogla u držanju koraka s povećanim inženjerskim zahtjevima. Puno se očekuje od modernih motroa: visoka učinkovitost s uštedom goriva. Na primjer, moderni automobili imaju recirkulaciju ispušnih plinova u blok motora koji mogu uzrokovati ekstremnu oksidaciju ulja stare tehnologije te osjetljive uređaje za naknadnu obradu ispušnih plinova koji se mogu oštetiti zbog neodgovarajućih ulja.
  • okruženje za vožnju – moderna vožnja autocestom i gradski promet zahtijevaju kvalitetnija ulja kako bi se spriječilo povećano trošenje motora.

Kako biste brzo i jednostavno pronašli pravo ulje za vas, isprobajte naš Shell LubeMatch alat – lubematch.shell.com

P
Kako odabrati pravo ulje za moj automobil s obzirom na tip automobila?
OAutomobilu visokih performansi potrebno je ulje boljeg učinka. Kako biste brzo i jednostavno pronašli pravo ulje za vas, isprobajte naš Shell LubeMatch alat – lubematch.shell.com

P
Kako odabrati pravo ulje za moj automobil s obzirom na starost automobila?
OVelika su očekivanja od motora novije tehnologije: visoke performanse u kombinaciji s uštedom goriva. Napredna ulja razvijena su kako bi pomogla i održala s povećanim inženjerskim zahtjevima. Kako biste brzo i jednostavno pronašli pravo ulje za vas, isprobajte naš Shell LubeMatch alat – lubematch.shell.com

P
Gdje mogu promijeniti ulje?
OOvdje možete pronaći kartu sa kontaktima naših partnera gdje možete promijeniti motorno ulje Vašeg automobila s našim Shell Helix proizvodima: orbico-maziva.hr/shell-helix-brendirana-mreza

P
Da li jeftinija ulja doista dugoročno štede novac?
OShell Helix vrhunska potpuno sintetička motorna ulja pomažu u zaštiti i održavanju Vašeg motora i svih njegovih dijelova čistima od vanjske kontaminacije i ostataka. Shell Helix maziva također povećavaju intervale izmjene ulja, održavajući motor Vašeg automobila štedljivim i dulje čistim. Tako vam dugoročno vrhunska sintetička motorna ulja štede novac i neugodno iskustvo potencijalnih oštećenja na motoru Vašeg automobila.

P
Primijetio sam da mi curi ulje iz auta? Što da napravim?
ODa biste znali što učiniti u slučaju curenja ulja iz Vašeg automobila i kako bismo vam pomogli pronaći izvor problema, prvo morate identificirati vrstu ulja koja curi. Da biste to učinili, osigurajte debeli i čisti karton koji će vam omogućiti da provjerite boju i izgled tekućine. Dakle, ako je ulje:

  • Crno, gusto: ovo je motorno ulje;
  • Narančasta, s prilično jakim mirisom: ovo je ulje za prijenosnike;
  • Crveno, bez nečistoća: ovo je ulje za automatski mjenjač;
  • Plava, žuta, ružičasta ili zelena: ovo je druga tekućina, tekućina za brisače, rashladna tekućina, hidraulička tekućina itd.

Naš savjet Vam je da u slučaju da primijetite curenje ulja iz Vašeg automobila odmah kontaktirate automehaničara kako bi riješili problem. Kontakt karticu naših partnera možete pronaći na ovoj adresi orbico-maziva.hr/shell-helix-brendirana-mreza

P
Kako Shell smanjuje svoj ugljični otisak? Nudite li portfelj ugljično neutralnih maziva?
OShell svojim kupcima nudi proizvode sa smanjenim ugljičnim otiskom u nizu proizvoda za automobile, teško opterećene dizel motore i industrijske primjene. Shell ima za cilj nadoknaditi godišnje emisije više od 200 milijuna litara naprednih sintetičkih maziva, te očekuje da će nadoknaditi oko 700.000 tona ugljičnog dioksida godišnje, što je ekvivalent oko 340.000 vozila godišnje.

Kao ogromna tvrtka, Shell do 2050. ima za cilj postići energetski biznis s nultom emisijom, držeći korak s društvom i kupcima. Da bi kupci mogli postići i iskoristiti svoj neto ugljični otisak, kao vodeći svjetski dobavljač, mi imamo važnu ulogu. Stoga morate biti zadovoljni kako biste najavili najveći ugljični neutralni program u proizvodima za smanjene proizvode i one koji kompenziraju punu emisiju za životni ciklus proizvoda.

Nudimo široku paletu proizvoda sa smanjenim ugljičnim otiskom, ovisno o vrsti industrije, kao što su: Helix za automobile, Rimula za teško opterećene dizel motore, kao i širok raspon vrhunskih maziva u industriji, uključujući Shell Omala, Shell Naturelle i masti Shell Gadus.

P
Zašto je Shell Helix bolji od ostalih vodećih brendova?
OShellovo dugogodišnje znanje i iskustvo u razvoju ulja uloženo je u svaki aspekt formule Shell Helix – od tehnologije baznog ulja do odabira i miješanja aditiva. Također smo kanalizirali iskustvo koje smo stekli u podršci vodećim trkaćim timovima, kao što je Scuderia Ferrari, u Shell Helix formulu. Shell Helix je dizajniran kako bi se suočio s izazovima, pa će, bez obzira na to koliko su Vaši uvjeti vožnje stresni pomoći u čišćenju i zaštiti Vašeg motora.

P
Hoću li doista primijetiti razliku ako ne budem često mijenjao ulje?
ONeredovito mijenjanje ulja može značajno smanjiti razinu zaštite od trošenja motora. Motorno ulje služi kao rezervoar za sve vrste nusproizvoda koji nastaju prilikom izgaranja goriva, uključujući čađu, mulj, vodu i kiseli materijal, kao i neizgorjelo i djelomično izgorjelo gorivo. Istodobno, opterećenje koje se stavlja na ulje tijekom rada motora postupno iscrpljuje komponente koje određuju performanse ulja. Redovito osvježavanje ulja osigurava da je u ulju prisutan pravi balans komponenti. Također uklanja otpadne materijale koji bi inače mogli dovesti do povećanog stvaranja naslaga, korozije metalnih komponenti i povećanog trošenja.

P
Zašto jednostavno ne nastaviti nadolijevati motorno ulje?
OAko jednostavno nastavite nadolijevati ulje, više ćete opteretiti starije ulje koje ostaje u motoru. Ovaj problem stresa postao je izraženiji posljednjih godina jer lakši, moderni motori sada rade s oko 25% manje ulja u karterima. Shell Helix ulje ima snažnu sposobnost čišćenja komponenti Vašeg motora i održava motore čistim do sljedeće izmjene ulja.

P
Vozi li većina ljudi u teškim uvjetima vožnje?
ONedavna studija u Europi pokazala je da 75% putovanja automobilom uključuje putovanja kraća od 10 km. Ova putovanja često uključuju visoku razinu vožnje stani-kreni, što može rezultirati znatno povećanim trošenjem motora ako se ulje ne mijenja redovito.

P
Ne mogu pronaći Shell proizvod koji posebno tražim za industrijski i transportni sektor na vašoj Internet stranici. Što da napravim?
OMožete nas kontaktirati na e-mail adresu: info.hr@orbico.com, narudzbe.maziva.hr@orbico.com ili putem obrasca na stranici orbico-maziva.hr/kontakt te ćete dobiti informacije o svim našim proizvodima za dotični sektor.

P
Gdje sve mogu kupiti Shell Helix proizvod koji mi je potreban za osobne potrebe?
OShell Helix proizvode koje nudimo možete potražiti i u prodajnoj mreži Shell benzinskih postaja diljem zemlje, kao i kod naših ovlaštenih partnera. Više na orbico-maziva.hr/shell-helix-brendirana-mreza

P
Želio bih tehničku podršku za odabir odgovarajućeg proizvoda s obzirom na opremu i ulja koja koristim. Kome da se obratim?
OKako biste kontaktirali našeg tehničkog savjetnika za odgovore na sva Vaša pitanja, pišite nam na: info.hr@orbico.com ili narudzbe.maziva.hr@orbico.com ili nas kontaktirajte putem obrasca na stranici orbico-maziva.hr/inzenjerske-usluge