Zimska tekućina za staklo ima specifičan sastav koji ju čini posebno učinkovitom pri niskim temperaturama. Međutim, važno je imati na umu da visok udio alkohola u ovoj tekućini može biti štetan za plastične i gumene komponente vašeg automobila. Alkohol može uzrokovati oštećenje i pucanje ovih dijelova tijekom vremenskih uvjeta koji se često mijenjaju tijekom zime.

Također, kamenac može postati problem ako koristite čistu vodu umjesto profesionalne zimske tekućine. Kamenac se može nakupljati na brisačima i sustavu za brizganje, smanjujući njihovu učinkovitost. Srećom, većina profesionalnih zimskih tekućina uključuje dekalcifikatore koji pomažu u sprječavanju ovog problema.

Važno je redovito pregledavati i održavati sustav za brizganje kako biste izbjegli začepljenja. Preporučuje se da prije dolaska zime ispraznite spremnik s ljetnom tekućinom i napunite ga specijalnom zimskom tekućinom koja neće zamrzavati ni pri niskim temperaturama.

Treba napomenuti da iako je zimska tekućina za staklo učinkovita tijekom ljeta za pranje vjetrobranskog stakla, nije preporučljivo često je koristiti. Alkohol prisutan u njoj može oštetiti plastične i gumene dijelove automobila na koje se slijeva tijekom primjene.

Da biste očuvali svoj automobil i osigurali sigurnost tijekom zimskih mjeseci, važno je odabrati odgovarajuću zimsku tekućinu za staklo i redovito provoditi održavanje sustava za brizganje.