Ulja za klipne zračne kompresore

Kompresori su uređaji za proizvodnju komprimiranog zraka. U praksi se najčešće susreću rotacioni (centrifugalni, vijčani) i klipni kompresori.

Zahtjevi za mazivima i podmazivanjem ne zavise samo od vrste kompresora, već i od vrste fluida koji se komprimira. Ulja za klipne kompresore su prikladna za različite tipove kompresora koji rade na različitim temperaturama okoline, minimizirajući opasnost da emulzije uzrokuju prerano začepljenje dijelova uljnog separatora te sprječavajući koroziju unutar kompresora.

Niska sklonost formiranju naslaga, visoka zaštita od trošenja, poboljšana oksidacija i toplinska stabilnost, izrazito niska sklonost karboniziranim naslagama, duži vijek trajanja ventila i sigurniji rad, smanjeni troškovi održavanja, povećan radni vijek i smanjeni zastoji.

Klipni kompresori predstavljaju najstariji način komprimiranja zraka. Ulja za klipne kompresore su definirana u viskoznim gradacijama od VG 68 do VG 150. Ulja mogu biti dizajnirana na osnovu visoko rafiniranih mineralnih i sintetički baznih ulja. Sintetička ulja za klipne kompresore su dizajnirana na bazi polialfaolefini (PAO), pliglikola (PG) i sintetičkih estera.

Ulja za klipne kompresore mogu se koristiti i u drugim primjenama, osim u samim kompresorima. Primjerice, ta ulja mogu biti korisna za hidraulične sustave, pneumatske alate te druge uređaje koji zahtijevaju podmazivanje. Međutim, važno je provjeriti kompatibilnost ulja sa specifičnom primjenom kako bi se izbjegle neželjene posljedice.

Prikazuje se svih 7 rezultata